رژیم غذایی مبتلایان به میگرن
هر کسی که از میگرن رنج میبرد، میداند که از یک مرحله به بعد، میگرن آنها را از ادامه دادن به کارهای روزمره باز میدارد و درد آن غیر تحمل میشود. تنها عدهی کمی از مبتلایان به میگرن به اندازه کافی خوش شانس هستند که فقط با استفاده از داروهای تجاری موجود در بازار، علایم میگرنشان به طور کامل از بین میرود. متاسفانه بسیاری از عوامل میتوانند باعث آغاز سردردهای میگرنی شوند، اما هر بیمار میتواند به راحتی علایم هشدار دهندهی خود را تشخیص دهد، البته این به شرطی است که عوامل باعث شروع ناگهانی میگرن نشوند. در این مطلب به بررسی عوامل غذایی آغازگر میگرن خواهیم پرداخت.
گرچه عوامل آغازگر میگرن در هر فردی مختص به خود آن فرد است، اما به طور کلی در بیشتر مبتلایان به میگرن دستهای از مواد غذایی هستند که باعث شروع سردرد در آنها میشود. بنیاد ملی آمریکا رژیم و پرهیز غذایی مخصوص بیماران میگرنی را بر حسب کمترین میزان تیرامین منتشر نموده است. مطالعات بیوشیمیایی در طول دههی گذشته نشان داده است که در مبتلایان به میگرن بدون اورا، اختلالاتی در سوخت و ساز تیروزین وجود دارد [۱]. تیروزین، پیش سازی ضروری برای ساخت دوپامین، نور آدرنالین و تیرامین است. حتما تا کنون اسم دوپامین به گوشتان خورده است که در بعضی موادهای مخدر وجود دارد و باعث افزایش اطمینان، اعتماد بنفس و سرخوشی میشود. نور آدرنالین نیز در واکنشهای جنگ و گریز افزایش مییابد. تیرامین نیز مادهای است که در غذاهای پروتئینی مانده، همچون گوشت، یافت میشود. سطح تیرامین در غذاهای مانده، تخمیر شده همانند پنیر و مشروبات الکلی، غذاهای غیر تازه و ذخیره شده به مدت طولانی افزایش مییابد.
گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ
- گوشت، مرغ و ماهی تازه خریداری و طبخ شده و همچنین تخم مرغ منع مصرفی برای مبتلایان به میگرن ندارد. گرچه گوشت گوساله در بعضی بیماران باعث ایجاد سردرد میشود.
- هرگونه غذای کنسروی حاوی مواد نگه دارنده (نیترات) را با احتیاط مصرف کنید.
- از خوردن سوسیس و کالباس به خصوص پپرونی و سالامی به شدت پرهیز کنید.
لبنیات
- مصرف شیر ۲ % و یا بدون چربی، شیر سویا، پنیرهای تازه بدون مخمر برای مبتلایان به میگرن منعی ندارد.
- جدا از مصرف پنیرهای کهنه و تهیه شده توسط مخمر خودداری نمایید.
میوه جات
- مصرف انواع میوه جات بلامانع است. اما مصرف مرکبات، همچون پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، آناناس و لیمو شیرین را به نصف فنجان در روز محدود کنید.
نوشیدنیها
- نوشیدن قهوه یا چایی بدون کافئین برای مبتلایان به میگرن مانعی ندارد. اما باید توجه کنید که مصرف روزانه بیش از ۲۰۰ میلی گرم کافئین باعث تشدید سردرد میشود. البته در نظر بگیرید که بعضی از مسکنها در ترکیب ساختاری خود، حاوی کافئین هستند.
- از نوشیدن مشروبات الکلی پرهیز کنید.
دسر و شیرینی
- شما مجاز به مصرف هر گونه دسر و شیرینی که از مواد غذایی مجاز تهیه شده است، میباشید. مواد غذایی مجاز شامل موادی نظیر شکر، ژله، مربا، عسل، آب نبات، کیک و کوکی میشود. اما در مصرف شکلات، بستنی (یک فنجان) و پودینگ (یک فنجان) احتیاط کنید.
- در استفاده از غذاهایی که بر روی جلد آنها نیترات، نیتریت، مونوسدیم گلوتامات (MSG)، سولفیت و آسپارتام درج شده است، احتیاط کنید و ترجیحا مصرف آنها را به کمترین میزان خود برسانید.
دستورالعملهای عمومی
- روزی سه وعده غذایی اصلی به همراه غذای سبک در شب یا شش وعدهی غذایی سبک در طول روز مصرف کنید.
- هنگامی که معدتان خالی است یا گرسنه و یا نزدیک یکی از وعدههای غذاییتان هستید، از خوردن غذاهایی با میزان قند بالا پرهیز نمایید.
- تمام مواد غذایی، به ویژه غذاهای پر پروتئین را باید تازه تهیه و آماده کنید. غذاهای باقی مانده را نهایتا تا ۲ روز در یخچال نگه دارید و مصرف نمایید.