تاثیر سبک زندگی بر میگرن
اگر شما در اطراف خود بیمار مبتلا به میگرن دارید، امکان دارد متوجه شده باشید که آنها از الگوی غذایی و زندگی خاصی پیروی میکنند. در واقع این الگوی خاص که یا خود بیمار تدریجی به آن رسیده است و یا از مشاور خود دریافت کرده است، سبکی از زندگی است که در آن حملات میگرن به حداقل خود میرسند. بنابراین از آن جا که پیشگیری از بروز حملات میگرن، امکان پذیر و موثر است، اغلب بیماران سعی در رعایت الگوی خاصی برای زندگیشان هستند. بنابراین بسیار مهم است که خود بیماران از خودشان مراقبت کنند و راه کنار آمدن با میگرن خود را بیابند. بیایید اینگونه تصور کنیم، خواننده مشهور امریکایی “اولیس پریسلی” با آن حجمه از صدا، نور، فعالیت، پروازهای طولانی و کنسرت، چگونه بیماری خویش را تحت کنترل درآورد؟ مسلما دانش و امکانات امروزه ما خیلی پیشرفتهتر از آن زمان است. پس حتما راه کارهایی وجود دارد. خبر خوب این است که سبک زندگی میتواند بر روی شدت حملات و تعداد دفعات وقوع آن تاثیر چشمگیری بگذارد.
در ابتدا یک تقویم تهیه کنید و همهی تغییراتتان را در آن بنویسید. از چیزاهایی که میخورید و میآشامید به همراه ساعت آنها، اگر قرصی مصرف میکنید، ساعت خواب، حالت خواب (بد خوابی یا خواب خوب و عمیق)، سخت به خواب رفتن، خستگی و دوران قاعدگی خویش را نیز در آن یادداشت کنید. این تقویم به منظور تهیهی شرح حال و یافتن محرکها است.
لطفا خوب بخوابید. امکان دارد میگرن مانع از بخواب رفتن شما شود یا شما را نیمه شب از خواب بیدار کند. به همین ترتیب ممکن میگرن به علت بد خوابی تحریک شود و حمله صورت بگیرد. هر روز سر وقت، مرتب و منظم به خواب بروید و از خواب بیدار شوید. از هر عاملی که باعث میشود راحتتر به خواب بروید، استفاده کنید. مثل گوش دادن به موسیقی ملایم و آرامش بخش یا یک دوش آب گرم. اتاقتان را صرفا جهت خوابیدن طراحی کنید. تلویزیون، تلفن همراه و سایر عواملی که باعث اختلال در خواب میشود را در اتاق خود نگذارید یا با خود به تخت خواب نبرید. قبل از اینکه به تخت خواب بروید کمی غذای سبک و غیر محرک میل کنید یا دم نوشی گرم و متناسب با مزاج و میگرنتان بنوشید. از خوردن و یا انجام مواردی که باعث تداخل در روند خوابتان میشود، پرهیز نمایید. به طور مثال از ورزش شدید کردن، خوردن غذای سنگین، کافئین (قهوه)، نیکوتین (سیگار) و الکل بپرهیزید. دمای اتاقتان را متناسب با خودتان تنظیم نمایید. اگر خوابتان نمیبرد، سعی نکنید خود را مجبور به خوابیدن کنید. در این حالت سعی کنید مطلبی غیر هیجانی (همراه با نور کم) بخوانید یا کاری که به خواب آلودگیتان کمک میکند، انجام دهید. اگر در نهایت خواب شما به مدت چند روز متوالی نامنظم شد و برای خوابیدن دچار مشکل شدید، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید زیرا این حالتها ممکن است به دلیل عوارض دارویی باشد .
خورد و خوراک نیز سهم ویژهای در جلوگیری از میگرن دارند. هر روز سر ساعت مقرر غذایتان را میل کنید. وعدهای را حذف نکنید. از مصرف مواد غذایی که موجب تحریک بروز میگرن میشوند، خود داری کنید. به طور مثال از خوردن پنیرهای تخمیر شده، شکلات، میزان زیاد قهوه (به طور کلی کافئین بیش از ۳۰۰ میلی گرم در روز) و الکل بپرهیزید. استفاده از مکملها نیز میتواند تاثیر ملموسی در روند پیشگیری از میگرن داشته باشد. بر اساس مطالعات، مصرف روزانه ۴۰۰ mg ریبوفلاوین (ویتامین B۲) به مدت سه ماه، میزان حملات میگرنی را به طرز چشمگیری کاهش داد . همچنین غذاهای غنی از منیزیم (Mg) نیز کمک به سرکوب مسیرهای التهابی میکند . مواد غذایی غنی از منیزیم شامل اسفناج، سیب زمینی، تخم آفتابگردان، برنج قهوهای و غلات کامل است. مکمل CoQ10 نیز از دیگر مواد موثر در پیشگیری از میگرن به شمار میرود.
استفاده از تکنیکهای آرامش بخش و ریلکس کننده مثل ماساژ درمانی و یوگا نیز در پیشگیری از حملات میگرنی در این بیماران نقش بسزایی دارد. همچنین استفاده از داروهای گیاهی نیز میتواند مثمر ثمر واقع شود. استعمال طب سوزنی زیر نظر متخصصین این امر در زمینهی درمان میگرن نیز کمک شایانی به ترشح مواد طبیعی ضد درد در بدن، تقویت سیستم ایمنی و متعادل سازی متابولیسم بدن میکند .