آیا مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد؟
در دنیای امروز اهمیت نقش فاکتورهای ژنتیکی، هورمونی و محیطی در بروز سرطان سینه بر کسی پوشیده نیست. به طور ویژه در مورد ارتباط الکل و سرطان سینه، پژوهشی در ماه می سال ۲۰۱۶ به چاپ رسید که مشخصا مفاهیم و بینش وسیعتری پیرامون اثرات فاکتورهای سبک زندگی- مقدار الکلی که زنان مینوشند- ارائه کرده است.
در مطالعه انجام شده توسط محققان دانمارکی که در مجله British Journal of Medicine به چاپ رسیده است، مشخص شده که زنانی که مقدار مصرف الکلشان در ۵ سال بیشتر شده باشد، خطر بزرگتری سلامت آنان را تهدید میکند و خطر ابتلا به سرطان سینه برای آنها افزایش پیدا میکند.
در چند پژوهش مشخص شده است که مصرف الکل میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد اما همزمان خطر وقوع سرطان سینه را در زنان بالا میبرد. به همین علت پژوهشگران تاکید کردند برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی راههای دیگری وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان سینه را بالا نبرد.
یافتههای در ارتباط با الکل و سرطان سینه
پژوهشها همواره نشان میدهند که مصرف نوشیدنیهای الکلی میزان خطر ابتلا زنان به سرطان سینه از نوع “گیرنده هورمون مثبت” را بالا میبرد. الکل نه تنها DNA سلول را از بین میبرد بلکه سطوح بالاتری از استروژن و دیگر هورمونهای در ارتباط با سرطان سینه از نوع “گیرنده هورمون مثبت” را مورد هدف قرار میدهد. نتایج پژوهشها نشان میدهد احتمال بروز سرطان سینه در زنانی که ۳ بار در هفته نوشیدنیهای الکلی مصرف میکنند در مقایسه با زنانی که اصلا الکل نمینوشند ۱۵% بیشتر است. بر اساس اطلاعات و دادههای سایت breastcancer.org با هر بار نوشیدن الکل در روز این میزان خطر ۱۰% دیگر افزایش پیدا میکند.
یافتههای مهم دیگر در این رابطه از این قرار هستند:
- یک فرا تحلیل در رابطه با ارتباط الکل و خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان مشخص کرده است زنانی که تقریبا ۳ نوشیدنی الکلی در هفته مینوشند افزایش ریسک بروز این نوع سرطان در آنان افزایش پیدا میکند.
- پژوهشی در سال ۲۰۰۹ انجام گرفت و یافتههای آن اینطور بیان میکند که نوشیدن ۳ تا ۴ نوشیدنی الکلی در هفته امکان عود سرطان سینه در زنانی که سرطان سینه فاز اولیه برای آنان تشخیص داده شده است را بالا میبرد.
- در سال ۲۰۱۶ پژوهشگران دانشگاه هوستون یافتند که الکل نه تنها استروژن، که بر رشد تومورهای سرطان سینه اثر مثبت دارد را تقویت میکند بلکه اثر داروی مشهور مورد استفاده برای سرطان به نام تاموکسیفن که اثر جلوگیری کننده بر استروژن دارد و در درمان بسیاری از سرطانهای سینه کاربرد دارد، را از بین میبرد.
- مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری در آمریکا توصیه میکنند که زنان در روز بیشتر از یکبار نوشیدنی الکلی مصرف نکنند. اگر شما کمتر از این میزان در هفته الکل مینوشید مقدار آن را افزایش ندهید.
نوشیدنیهای الکلی شامل چه مواردی هستند؟
به نوشیدنی که شامل اتانول یا همان الکل باشد، نوشیدنی الکلی میگویند. بنابراین آبجو، شراب، شراب سیب (سایدر)، ودکا، ویسکی، جین تکیلا ، لیکور و … جزء این دسته بندی به حساب میآیند.
راهکارهای کاهنده خطر ابتلا به سرطان سینه
پیش بینی میشود که موارد سرطان سینه تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۵۰% افزایش پیدا میکند و توجه به این موضوع مهم است که راههای جلوگیری و کاهش ریسک ابتلا به این نوع سرطان شناخته شود. نکته بسیار مهم این است که علاوه بر کاهش مصرف الکل، راهکارهای بسیار زیادی وجود دارد که میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را برای شما کاهش دهد که در بدین شرح میباشند:
- میوهها و سبزیجات غنی از ترکیبات مبارز با سرطان هستند- پژوهشی در سال ۲۰۱۶ انجام شد و در نتایج آن اینطور بیان شد که احتمال ایجاد سرطان سینه در دخترانی که مقدار میوه بیشتری به هنگام بلوغ مصرف کنند (حداقل ۲٫۹ وعده در روز) در مقایسه با دخترانی میزان کمتری میوه به هنگام بلوغ مصرف میکنند (کمتر از یک وعده در روز)، ۲۵% کاهش مییابد. البته ارگانیک بودن میوهها و سبزیجات نکتهای مهم در مصرف است. در غیر این صورت این مواد میتوانند سرشار از سموم باشند و خود به عنوان عاملی از سرطان عمل کنند.
- تا حد امکان غذاهای تازه و ارگانیک مصرف کنید- از غذاها و نوشیدنیهای کنسروی پرهیز کنید. بیشتر آنها حاوی BPA سمی یا همان بیسفنول اِی (Bisphenol A) هستند که ترکیب شیمیایی خطرناک است که منجر به شکست هورمونی و سرطان سینه میشود.
- مراقب فلز سنگین کادمیم باشید- این فلز در سیگار یافت میشود و احتمال بروز سرطان سینه را بالا میبرد. کادمیم از فلزات رایج است که باعث مسمومیتهای غذایی میشود و بیشتر در گوشتهای کبد و کلیه یافت میشود.
- ورزش- تمرینات ورزشی شدید به مدت بیش از ۴ ساعت در هفته میتواند ریسک ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. ورزش همچنین میتواند شما را از چاقی و افزایش وزن که عوامل دیگر در بروز سرطان سینه در زنانی هستند که در دوران یائسگی به سر می برند، نجات دهد.
الکل چگونه خطر بروز سرطان سینه را افزایش میدهد؟
پژوهشگران تا کنون مکانیسمهای مختلفی که الکل سبب افزایش احتمال بروز سرطان سینه میشود را شناسایی کردهاند:
- متابولیزه شدن (شکست) اتانول موجود در نوشیدنیهای الکلی به استالدهید که یک ماده شیمیایی سمی است و برای انسان یک ماده سرطانزا به حساب میآید، میتواند هم به DNA و هم به پروتئینها آسیب بزند.
- تولید گونه های واکنش پذیر اکسیژن (مولکولهای حاوی اکسیژن که فعال هستند) میتواند به DNA، پروتئینها و لیپیدها (چربیها) در طی فرآیندی به نام اکسیداسیون آسیب برساند.
- همچنین الکل میتواند توانایی بدن در شکست و جذب مواد مختلف مغذی که در کاهش خطر سرطان مفید هستند را کاهش دهد که از این مواد میتوان به ویتامین A، مواد مغذی ویتامین B کمپلکس مانند فولات، ویتامین C، ویتامین D، ویتامین E و کاروتنوئیدها اشاره کرد.
- الکل میزان سطح هورمون استروژن در خون، هورمون جنسی که با خطر بروز سرطان سینه در ارتباط است را بالا میبرد.
همچنین نوشیدنیهای الکلی حاوی مواد سرطانزای دیگری که در حین فرآیند تخمیر و تولید به وجود میآیند، نیز هستند به طور مثال در این نوشیدنیها موادی مانند نیتروزآمینها ،فیبرهای آزبست، فنول و هیدروکربنها میتوانند وجود داشته باشند.
آیا احتمال بروز سرطان با توقف مصرف الکل کاهش مییابد؟
بر اساس پژوهشهای محققان که بیشتر بر روی سرطانهای سر و گردن صورت گرفته است، اینطور مشخص شده است که با توقف مصرف الکل خطر بروز سرطان سریعا کاهش پیدا نمیکند و یا از بین نمیرود. بلکه مدت زمانی طول میکشد تا بدن به سطح سلامت بدن افرادی برسد که اصلا الکل مصرف نکرده اند.
آیا نوشیدن شراب قرمز به پیشگیری از سرطان کمک میکند؟
پژوهشگران مطالعات مختلفی بر روی پروتئینهای خالص شده، سلولهای انسانی و حیوانات آزمایشگاهی انجام دادهاند و دریافتند مادهای مشخص در شراب قرمز به نام رسوراترول (Resveratrol) وجود دارد که دارای ویژگیهای ضد سرطانی است. اما نکته قابل توجه این است که همین ماده با همین ویژگی در انگور، تمشک، بادام زمینی و بعضی دیگر از میوهها و سبزیجات وجود دارد. از طرفی دیگر، مطالعات بالینی هیچ سند و مدرکی در رابطه با موثر بودن رسوراترول در درمان و یا پیشگیری سرطان ارائه ندادهاند. بنابراین بر اساس مطالعات محققان مبنی بر مضر بودن الکل برای بدن که میتواند منجر به مشکلاتی همچون افزایش خطر ابتلا به سرطان و به ویژه سرطان سینه در زنان شود، توصیه میشود برای دریافت منابع غذایی حاوی مواد ضد سرطان و آنتی اکسیدانها از مواد غذایی امنتری از شراب قرمز استفاده شود.